google + linkedin aplica acum

Ce este povestea terapeutica?

O poveste.

Suficient de multi dintre noi isi amintesc cum ascultau povesti in copilarie. Fie spuse de cate un bunic la gura sobei, fie citite de parinti si mai tarziu, chiar citite de noi insine din culegerile de basme ce ne cadeau in mana.

Dar cati ne mai amintim oare ce simteam si ce gandeam, daca se schimba ceva sau nu in mintea si in inima noastra in timpul unor astfel de procese. Cat de mult ne-au influentat? Ce schimbari majore de atitudine si comportament au generat?

Sunt psihologi care, in demersul consilierii psihologice, indeamna oamenii sa analizeze figurile mitologice, biblice, personajele, eroii pe care ii admira si care i-au insufletit pe perioada copilariei si adolescentei, pentru a-i ajuta astfel sa se cunoasca dincolo de aparentele la care, de foarte multe ori, norma sociala ne condamna. Si jucam aceste roluri sociale atat de mult in prelungiri incat uneori uitam cine suntem cu adevarat.

Sunt voci care sustin, tocmai pentru ca efectele reale ale povestilor in viata noastra sunt deja verificate, morala nu tocmai etica a multora dintre clasicele povesti pentru copii si efectul nu tocmai "de dorit" al acestora asupra caracterelor lor in formare.

Desigur parerile sunt impartite. O certitudine este ca, de la aparitia omului pe pamant si pana astazi, povestea a existat si a rezistat. Aceasta este cea mai buna dovada ca nevoia omului de poveste si efectele ei stau dincolo de semnul intrebarii, sunt o certitudine care ne insoteste in periplul terestru pe fiecare din noi.


Dar dincolo de poveste, ce este povestea terapeutica? Povestea terapeutica este si ea... o poveste. O poveste care foloseste metafora si simbolul pentru a penetra filtrele si rezistentele noastre constiente si a se adaposti in siguranta subconstientului de unde isi va produce efectele curatoare.

Povestile terapeutice sunt utilizate atat in terapia adultilor cat si in terapia si educatia copiilor. Sunt in mod deosebit abordate in cazuri grave de abuzuri si molestari fizice si psihice cand pacientul nu gaseste resurse de a infrunta trauma, de cele mai multe ori refuzand sa comunice, sa vorbeasca despre asta si chiar, de multe ori, sa accepte ca ea a avut loc.

 

Dar cum si de ce functioneaza povestea terapeutica? Zona creierului in care isi au locul cele mai multe functii asociate mintii (memoria, gandirea creativa, inteligenta, etc.) este denumita cortex. Cea mai mare parte a acestuia este reprezentata de cortexul de asociere. Fiecare lob din creier are zone din acest tip de cortex care analizeaza, proceseaza si stocheaza informatia. Aceste zone de asociere fac posibile toate procesele noastre mintale superioare, cum ar fi gadirea, vorbirea, memoria si asa mai departe.

Dar exact asa cum ii spune si numele toate rationamentele, concluziile, premisele pentru situatiile viitoare... le va face prin asociere. Prin asocierea cu ceva deja intamplat, trait, experimentat si stocat in miile de sertare din propria arhiva. Este asadar suficient ca un detaliu al unei situatii sa semene cu o experienta trecuta pentru ca cortexul de asociere sa o incadreze si claseze ca facand parte din acel tip (sertar) de evenimente. E posibil ca aceasta sa fie cauza pentru care istoria se repeta.
In acelasi fel, povestea terapeutica creaza asocieri sau poate rescrie asocieri mai vechi, de data aceasta in beneficiul sanatatii noastre.

Daca aceste sertare in care stocam (toata) informatia ar fi in sfera constientului... pe de-o parte am putea claca (volumul detaliilor fiind unul imposibil de gestionat de constient), pe de alta parte am putea mult mai usor controla cum facem asocieri. Dar realitatea ne arata ca aceste asocieri se fac in mare parte inconstient si pot declansa reactii spontane de la "comportamente neadecvate"pana cele mai greu de gestionat si controlat cum ar fi fobiile.

Asadar asocierile se produc in partea aceea de creier unde noi aem doar drepturi de user si nu de administrare in cele mai multe dintre cazuri.


Ce face povestea terapeutica? Foloseste simbolul, metafora pentru a scapa vigilentei constiente si rezistentei la schimbare si a merge dincolo pentru a reorganiza asocierea la un nivel mai profund.


De ce functioneaza povestea terapeutica? Pentru ca povestea nu este o cerinta. Nimeni nu iti cere si nu iti impune nimc. Povestea nu te arata cu degetul, nu este agresiva (pentru a activa mecanismele de aparare ce prduc rezistenta la schimbare) ci prin aceeasi subtila asociere te vei autoindentifica, mai mult sau mai putin, cu personajul sau personajele ei si vei descoperi noi moduri de a reactiona in situatii deja traite.


Este important sa folosim povesti terapeutice de calitate? Eu cred ca da. Desigur ca nu toate simbolurile si metaforele din poveste vor determina rescriei insa este important sa nu rescriem un mecanism mai putin fericit cu unul la fel de autodestructiv. E important ca atunci cand corectam o reactie, un comportament sa nu adaugam inca unul de data aceasta mai putin benefic pentru noi.


Exista riscuri in lucrul cu povestea terapeutica? Desi personal militez pentru povesti terapeutice scrise cu mare responsabilitate si o intelegere plenara a mecanismelor psihicului uman, nu, nu exista riscuri reale. Exisa doar o selectie personala inconstienta in a lasa mecanisme vechi rescrise de unele noi.


Cine si cand poate folosi povestile terapeutice? Toti le putem folosi. Atat cu copiii dar si cu adultii. Este important sa alegem cu intelepciune momentul potrivit cand disponibilitatea celui pentru care o citim sau o spunem este mare si nedisimulata.
Ce este important dupa ce folosim o poveste terapeutica? Sa nu comentam morala ("ai vazut ca...") pentru ca exista riscul sa o anuam, sa trezim, prin sublinierea noastra, exact acele mecanisme de aparare si rezistenta pe care incercam sa le evitam prin povestile terapeutice. Fiecare va lua, conform propriei structuri si propriei "harti de sertare" acele lucruri care i se potrivesc cel mai bine siesi si momentului la care o primeste. Povestile terapeutice se pot repeta atunci cand "destinatarul" este dispus sa o reasculte sau o solicita in mod expres.


In cel mai scurt timp pe site-ul Utopia Ways vor fi disponibile povesti terapeutice pentru adulti si copii. Inscrie-te la newsletter in pagina de start pentru a le primi lunar in casuta ta de email. http://www.utopiaways.com/